Se întâmpla demult, cu ani în urmă, când mă aflam cu câţiva colegi şi cu un părinte profesor de la facultate, într-un pelerinaj prin ţară.
*Sfantul Ierarh Ghelasie de la Ramet (sec. XIV)
Acest sfant din Muntii Apuseni a fost mai intai egumen la Manastirea Ramet. Apoi, ajungand episcop si arhiepiscop in Arhiepiscopia Geoagiului din Muntii Apuseni, a pastorit bine turma lui Hristos, aparand dreapta credinta cu fapta si cuvantul pana si-a dat obstescul sfarsit. Pentru viata sa aleasa, Sfantul Ierarh Ghelasie a fost canonizat de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane la 20 iunie 1992, cu zi de praznuire la 30 iunie.
In traditia locului se spune ca Sfantul ierarh Ghelasie avea 12 ucenici cu care impreuna se ruga, postea si savarsea Sfanta Liturghie cu mare osardie si frica de Dumnezeu. In toata saptamana nu primea mancare, indestulandu-se numai cu Sfintele Taine. Numai sambata si Duminica manca impreuna cu calugarii la trapeza manastirii. Pentru nevointa sa, el a dobandit darul facerii de minuni.
Capul sau binemirositor, descoperit in chip minunat si pastrat intr-o racla de lemn la Manastirea Ramet, savarseste si astazi tamaduiri si aduce mangaiere celor ce se roaga cu credinta Sfantului Ghelasie.
1. Odata, fiind cu ucenicii la adunat fan si fiind mare arsita, Cuviosul Ghelasie a cazut in genunchi la rugaciune. Apoi, insemnandu-se cu semnul crucii, a lovit cu toiagul in pamant, de unde a iesit un izvor de apa rece, care se vede pana astazi si este numit Fantana vladichii.
2. In traditie se spune ca atunci cand Sfantul Ghelasie a adormit intru Domnul, clopotele de la sapte biserici au inceput sa sune singure. Fiind plans de ucenici, a fost ingropat langa zidul bisericii de piatra si multi bolnavi se vindecau la mormantul lui.
3. Prin anul 1925, in timpul unor inundatii in zona manastirii Ramet, apele au scos la suprafata un craniu galben si bine mirositor, care a ocolit biserica de trei ori si s-a asezat pe fereastra altarului. Luandu-l cu evlavie, preotul de atunci l-a ingropat in partea dreapta a bisericii. Dar prin 1937-1938, apele au scos din nou la suprafata craniul, fara ca cineva sa stie a cui este.
Dupa o vreme a venit la manastire o femeie din Negresti-Oas, pe nume Maria. Aceasta, fiind bolnava de epilepsie, a avut o descoperire cum ca acel craniu este al Sfantului Ghelasie si are darul vindecarii. Parintii au savarsit Taina Sfantului Maslu pentru femeie si dupa ce ea s-a atins de capul sfantului, s-a vindecat de suferinta ei.
4. O femeie pe nume Elisabeta, din Albina-Timis, venind la Ramet si sarutand capul sfantului, s-a indoit de puterea lui. indata mana dreapta i s-a umplut de un miros greu si nu se mai putea inchina. Dupa trei zile de rugaciune in genunchi la moastele sfantului, sanatatea i-a revenit si mirosul a disparut.
5. Un sectar din Cacova-Alba, a venit la manastire paralizat, intr-un car cu boi. Dupa rugaciuni indelungate la moastele sfantului, a plecat acasa tamaduit, iar dupa aceasta s-a intors impreuna cu toata familia la ortodoxie.
Multe date despre manastire veţi afla de pe site-ul Manastirii Ramet .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu