Treceți la conținutul principal

1980, Maramureșul istoric

În anii `80, în Maramuresul istoric, existau zeci de familii cu cate 20 si peste 20 de copii.
Parintele Nicolae Tanase chiar vorbeste despre acestea:
"Am mers in 1984 cu multi dintre dumneavoastra in Maramures, la parohia Barsana, unde preotul si credinciosii ne-au primit si ne-au aratat cum, dimineata de la 5 la 6 biserica lor era inconjurata de furci, greble si coase (langa peretii bisericii), iar credinciosii erau inauntru. Dupa ora 6 nu mai vedeai pe nimeni. Doamne fereste de lua foc o casa, ca nu avea cine sa o stinga pentru ca toti erau la lucru. Dar de la 5 la 6 faceau slujba zilnic. Am mers acolo la o familie cu 22 de copii si noi eram 65. Si am zis ca nu mai avem de mancare, vrem sa mancam. Si ei ne-au dat o paine mare si au vrut sa ne aduca de mancare. Imi aduc aminte ca am mai zis ca s-a stricat masina si trebuie sa dormim la ei, si ei au spus: poftiti! 22 aveau!
Acolo, in Maramures, 26 de familii aveau cate 21-22 de copii. Peste 300 de familii aveau intre 15 si 20 de copii. Peste 700 de familii aveau intre 12 si 15 copii si peste 200 de familii aveau intre 7 si 12 copii, iar cei care aveau pana in 7 copii nici nu-i stiau, nici nu-i puneau la socoteala. Si cred ca ati luat aminte ca multimea copiilor le dadea spor, dar si prezenta la biserica. Zi de zi! Nu duminca de duminica, ci zi de zi! Si nu incepeau lucrul fara biserica". (in Hristos sau idolii secolului XXI? Tinerii la rascuce, Ed. Agaton, Fagaras, 2006, p.56)


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ajutorul venit prin rugaciunea catre Maica Domnului

“Facă-se voia Ta”, mărturisim atunci când spunem rugăciunea “Tatăl nostru”, însă de multe ori ne gândim la voia noastră si, pentru ca realitatea nu se potriveşte-de cele mai multe ori- cu visele noastre, suferim cumplit si apar chiar gânduri de deznădejde...
Citind câteva marturii ale unor tineri care suferă pentru ca nu li s-au împlinit diferite vise de iubire, mi-am amintit de ceea ce spunea odată o prietenă. Mărturia ei, sper să fie de ajutor şi altora.
În adolescenţă vorbea cu un băiat, primul ei prieten. După un timp, acesta s-a despărţit de ea. Suferea sărăcuţa, căci îl iubise şi se gândise tot timpul că "el e alesul".
A început să se roage şi citea în fiecare zi Paraclisul Maicii Domnului. Este acolo o rugăciune care spune aşa: "necazul meu îl ştii, dezleagă-l precum voieşti". Chiar daca ea mai plângea şi se gândea că poate se vor împăca, se ruga în continuare Maicii Domnului si isi punea nădejdea in ajutorul ei. Aşa s-a uşurat suferinţa ei si treptat şi-a r…

În mine e iadul, în mine e raiul...

În mine e iadul, în mine e raiul; lumina și întunericul, binele și răul, bucuria și durerea, isihia și haosul. Eu dau valoare la tot ceea ce este în jurul meu. De mine depinde dacă scormonesc în mizerie sau caut însetat opaițul de lumină din orice, din tine, din mine, din ei...

Nu învinovăți pe Dumnezeu, pe oameni, viața, pentru alegerile făcute cândva și pentru ce iese din tine, urât sau frumos.

Curaj! Bucură-te de viață!
"Prea tarziu" este doar ultima bătaie a inimii!...

Pr. Hrisostom Filipescu

Baia Mare, 9 decembrie, conferința: „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”

Asociația „Maramureș pentru Viață și Familie” vă invită să participați la conferința „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”.
Invitat special: Claudiu Bălan, președintele Asociației „Ortodoxia Tinerilor”.

Conferința va avea loc în data de 9 decembrie, de la orele 17:00, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare.