Treceți la conținutul principal

Domnul păzeşte pe toţi cei ce ÎI iubesc pe El

Din cugetările Sfântului Nicolae Velimirovici

Domnul păzeşte pe toţi cei ce ÎI iubesc pe El (Psalmul 144, 20). Vieţile Sfinţilor ne confirmă mereu şi mereu acest sfânt adevăr, mai limpede decât lumina soarelui.
Unii preoţi invidioşi s-au plâns la Patriarh de Sfântul Avvă Daniel Stâlpnicul (prăznuit pe 11 decembrie), bârfindu-l şi zicând că este vrăjitor. În realitate, ei îl invidiau pe marele ascet care pe atunci era foarte tânăr cu anii şi care îi depăşea cu mult întru nevoinţe şi vieţuire sfântă pe ei, preoţii, atrăgând astfel la piciorul stâlpului lui mulţime de popor. Patriarhul l-a chemat pe Avva Daniel de faţă şi l-a chestionat cu privire la probleme de credinţă, de dogmă şi rânduială personală. Zicându-i fără ascunzişuri Avva Daniel toate, Patriarhul s-a ridicat de pe scaun, a venit la Avva Daniel, l-a îmbrăţişat, l-a lăudat, şi l-a slobozit cu pace. La mai multe zile după aceea Patriarhul Anatolie s-a îmbolnăvit, l-a chemat pe Avva Daniel şi l-a rugat să facă rugăciune către Domnul ca să îşi redobândească sănătatea. Sfântul a făcut aşa, iar Patriarhul s-a însănătoşit grabnic. Dorind neapărat să îl răsplătească pe tânărul sfânt, Avva Daniel i-a cerut Patriarhului o singură favoare: să îi ierte pe cei care îl bârfiseră înaintea lui. Atunci patriarhul a zis: „Cum să nu-i iert când ei mi-au făcut mie cel mai mare bine! Ei mi-au adus la cunoştinţă de existenţa Sfinţiei Tale, care m-ai şi vindecat!”. Cu adevărat Domnul păzeşte pe toţi cei care îl iubesc pe El, întorcând spre al lor bine răul pe care îl uneltesc răii împotriva lor!
Pe când Sfântul Nicon cel Uscat era rob la tătari, stăpânul lui s-a îmbolnăvit şi a ajuns la pragul morţii. Văzând că va muri curând, el a poruncit feciorilor lui să îl răstignească pe Sfântul Nicon la capătul mormântului lui după ce îl vor îngropa. Dar Sfântul Nicon, văzător cu duhul fiind, a văzut că tătarul va ajunge mai la urmă să creadă în Hristos şi s-a rugat lui Dumnezeu pentru însănătoşirea lui. Dincolo de orice nădejde omenească, tătarul s-a însănătoşit. Astfel, cu rugăciunea, Sfântul Nicon s-a mântuit şi pe sine de acea moarte şi l-a mântuit şi pe tătar de moartea cea veşnică.

(Din Proloagele de la Ohrida, Cugetare, 29 iulie, Sfântul Nicolae Velimirovici)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ajutorul venit prin rugaciunea catre Maica Domnului

“Facă-se voia Ta”, mărturisim atunci când spunem rugăciunea “Tatăl nostru”, însă de multe ori ne gândim la voia noastră si, pentru ca realitatea nu se potriveşte-de cele mai multe ori- cu visele noastre, suferim cumplit si apar chiar gânduri de deznădejde...
Citind câteva marturii ale unor tineri care suferă pentru ca nu li s-au împlinit diferite vise de iubire, mi-am amintit de ceea ce spunea odată o prietenă. Mărturia ei, sper să fie de ajutor şi altora.
În adolescenţă vorbea cu un băiat, primul ei prieten. După un timp, acesta s-a despărţit de ea. Suferea sărăcuţa, căci îl iubise şi se gândise tot timpul că "el e alesul".
A început să se roage şi citea în fiecare zi Paraclisul Maicii Domnului. Este acolo o rugăciune care spune aşa: "necazul meu îl ştii, dezleagă-l precum voieşti". Chiar daca ea mai plângea şi se gândea că poate se vor împăca, se ruga în continuare Maicii Domnului si isi punea nădejdea in ajutorul ei. Aşa s-a uşurat suferinţa ei si treptat şi-a r…

În mine e iadul, în mine e raiul...

În mine e iadul, în mine e raiul; lumina și întunericul, binele și răul, bucuria și durerea, isihia și haosul. Eu dau valoare la tot ceea ce este în jurul meu. De mine depinde dacă scormonesc în mizerie sau caut însetat opaițul de lumină din orice, din tine, din mine, din ei...

Nu învinovăți pe Dumnezeu, pe oameni, viața, pentru alegerile făcute cândva și pentru ce iese din tine, urât sau frumos.

Curaj! Bucură-te de viață!
"Prea tarziu" este doar ultima bătaie a inimii!...

Pr. Hrisostom Filipescu

Baia Mare, 9 decembrie, conferința: „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”

Asociația „Maramureș pentru Viață și Familie” vă invită să participați la conferința „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”.
Invitat special: Claudiu Bălan, președintele Asociației „Ortodoxia Tinerilor”.

Conferința va avea loc în data de 9 decembrie, de la orele 17:00, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare.