Treceți la conținutul principal

Patericul secolului XX- Maica Gavrilia

PARTEA I
PARTEA A II-A
PARTEA A III-A

Gherontissa Gavrilia (Papaiannis) (1897-1992), o monahie ortodoxă de naţionalitate greacă, cu viaţă sfântă.
Născută în Constantinopol, în data de 2/15 octombrie 1897, din familia de greci Papaianni. Pana la 26 de ani, ea a viețuit împreună cu familia în Constantinopol. Mai apoi, întreaga familie s-a mutat în Tesalonic, iar ea a plecat în Anglia în anul 1938.

Ajunsa în Anglia tânăra a studiat medicina, devenind foarte buna ca medic ortoped si psihoterapeut. Dupa terminarea Razboiului, ea a primit posibilitatea de a deveni cetatean britanic. Cu toate acestea, ea nu a primit, in anul 1945, ea fiind deja inapoi acasa, in Grecia.

Pana in anul 1954, cea care va ajunge Maica Gavrilia a lucrat in propriul cabinet din Atena. Murind mama ei, ea si-a inchis cabinetul. Dupa aceasta mare schimbare din viata ei, tanara Gavrilia a mers pana in India, unde mai bine de 5 ani a ajutat zilnic pe cei mai bolnavi si parasiti oameni dintre cei saraci. In special, ea a ajutat pe cei leprosi.

In anul 1959, tanara va merge la Manastirea Sfanta Maria si Marta din Betania, aflata in Palestina, spre a se calugari. Drept ascultare si canon de rugaciune, ea a primit ca in primul an de manastire sa nu citeasca nimic altceva afara de Sfanta Evanghelie si pe Sfantul Ioan Scararul. La aceasta manastire ea a stat vreme de trei ani.

In anul 1962 ea pleaca in Franta, in cadrul unei actiuni de misiune ortodoxa, iar mai apoi ajunge in America. Anul urmator ea se afla din nou in Grecia.

Parintele Amfilohie Makris din Patmos o va tunde in schima mica monahala, in Pestera Sfantului Antonie. La scurt timp dupa aceasta, ea va pleca din nou in India, avand drept motivatie asistenta sociala a celor grav bolnavi. De aceasta data ea a stat aici vreme de inca trei ani.

In perioada anilor 1950-1960, Maica Gavrilia avea cateva mii de prieteni duhovnicesti in intreaga lume, pe care ii si pomenea la rugaciunile zilnice. In perioada anilor 1967-1977, ea a efectuat mai multe calatorii misionare in Africa, in Europa, in America si in Sinai. Din anul 1977, ea a vietuit intr-un cartier ascuns al Atenei.

In anul 1989 ea s-a mutat in Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, din Insula Eghina. In anul 1990, la inceputul Marelui Post, ea a fost spitalizata pentru cancer limfatic. Dupa un numar de 40 de zile de spitalizare, ea va putea merge pe picioare, cancerul dispărând.

Dornica de cat mai multa liniste, impreuna cu o alta maica, s-a retras in Insula Leros. Locul ales se va bucura, la scurt timp, de ridicarea Schitului Sfintii Arhangheli. In ultimul an al vietii sale, Maica Gavrilia va primi schima mare.

Maica Gavrilia Papaianni a trecut la Domnul in data de 28 martie 1992. Maica nu a ingaduit sa se publice nimic despre ea, in cursul lungii sale vieti. Abia in anul 1996, fii si fiicele ei duhovnicesti au adunat cateva materiale despre viata si faptele ei cele minunate.

Acestea sunt doar cateva date despre viata Maicii Gavrilia. A avut o viata uimitoare.

Comentarii

Iuliana a spus…
Pe mine m-a impresionat personalitatea si viata Maicii Gavrilia, dat unii o contesta, nu stiu de ce!Poate ca tot ce este folositor starneste invidia diavolului si acesta ataca prin contestatari.
http://iuliana-koinonia.blogspot.com/2009/12/gherontissa-gavrilia1897-1992-ardere-de.html

http://iuliana-koinonia.blogspot.com/2009/12/gherontissa-gavrilia1897-1992-ardere-de_15.html
Ramona a spus…
Nu am auzit, Iuliana, nimic despre asa ceva, dar nici nu ma mira ceea ce imi spui.
Nu am gasit nimic smintitor la ea, la viata ei sau in cuvintele sale. Probabil unii chiar nu inteleg ce citesc, nu stiu ce sa spun.

In cartea "Marii initiati ai Indiei si parintele Paisie" se aminteste de maica Gavrilia (http://www.sfaturiortodoxe.ro/marii-initiati-india-parintele-paisie/33-marturia-maicii-gavrilia.htm).
Intr-un articol despre parinti si copii e amintita din nou: http://www.credinta-ortodoxa.ro/spip.php?article326
O scrisoare a maicii catre o cautatoare "orientalista" se gaseste aici http://cuvantdreptslavitor.wordpress.com/2008/08/05/scrisoare-catre-o-fosta-cautatoare-orientalista/.
Peste tot sunt cuvinte curate, clare, pline de intelepciune, si de traire duhovniceasca.

Postări populare de pe acest blog

Ajutorul venit prin rugaciunea catre Maica Domnului

“Facă-se voia Ta”, mărturisim atunci când spunem rugăciunea “Tatăl nostru”, însă de multe ori ne gândim la voia noastră si, pentru ca realitatea nu se potriveşte-de cele mai multe ori- cu visele noastre, suferim cumplit si apar chiar gânduri de deznădejde...
Citind câteva marturii ale unor tineri care suferă pentru ca nu li s-au împlinit diferite vise de iubire, mi-am amintit de ceea ce spunea odată o prietenă. Mărturia ei, sper să fie de ajutor şi altora.
În adolescenţă vorbea cu un băiat, primul ei prieten. După un timp, acesta s-a despărţit de ea. Suferea sărăcuţa, căci îl iubise şi se gândise tot timpul că "el e alesul".
A început să se roage şi citea în fiecare zi Paraclisul Maicii Domnului. Este acolo o rugăciune care spune aşa: "necazul meu îl ştii, dezleagă-l precum voieşti". Chiar daca ea mai plângea şi se gândea că poate se vor împăca, se ruga în continuare Maicii Domnului si isi punea nădejdea in ajutorul ei. Aşa s-a uşurat suferinţa ei si treptat şi-a r…

În mine e iadul, în mine e raiul...

În mine e iadul, în mine e raiul; lumina și întunericul, binele și răul, bucuria și durerea, isihia și haosul. Eu dau valoare la tot ceea ce este în jurul meu. De mine depinde dacă scormonesc în mizerie sau caut însetat opaițul de lumină din orice, din tine, din mine, din ei...

Nu învinovăți pe Dumnezeu, pe oameni, viața, pentru alegerile făcute cândva și pentru ce iese din tine, urât sau frumos.

Curaj! Bucură-te de viață!
"Prea tarziu" este doar ultima bătaie a inimii!...

Pr. Hrisostom Filipescu

Baia Mare, 9 decembrie, conferința: „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”

Asociația „Maramureș pentru Viață și Familie” vă invită să participați la conferința „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”.
Invitat special: Claudiu Bălan, președintele Asociației „Ortodoxia Tinerilor”.

Conferința va avea loc în data de 9 decembrie, de la orele 17:00, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare.