Treceți la conținutul principal

Dacă omul ar avea minte cât o gâscă...

1.Gâştele zboară în stoluri în forma de V.

2.Fiecare gâscă, dând din aripi, creează un curent ascendent ce susţine gâsca din spatele ei. Astfel stolul înaintează cu 71% mai repede decât dacă fiecare gâscă ar zbura singură.

3.Când o gâscă iese accidental din formaţie, ea simte imediat rezistenţa curentului de aer şi de aceea revine imediat în stol.

4.Când gâsca din fruntea stolului oboseşte, ea nebeneficiind deloc de curentul ascendent, se retrage în mijlocul formaţiei pentru a se odihni şi o altă gâscă îi ia locul din faţă.

5.Gâştele din stol gâgâie pentru a o încuraja pe cea din faţă să menţină viteza.

6.Când o gâscă se îmbolnăveşte sau este rănită, două gâşte din stol ies din formaţie şi zboară în jos după ea pentru a o ajuta şi proteja. Ele rămân cu gâsca bolnavă până când aceasta îşi revine sau moare şi îşi continuă apoi drumul cu un alt stol.

MORALA:
Dacă omul ar avea minte măcar cât o gâscă, ar învăţa câte ceva din obiceiurile lor.

Comentarii

Mariana a spus…
Ce căsuţă frumoasă ai, Ramona! :)
De multe ori mă gândesc că nu cu foarte multă vreme în urmă, oamenilor le erau suficiente astfel de case...aveau loc, aveau confort, aveau mulţumire. Şi mulţi copii! Acum toate, toate s-au schimbat, nu numai căsuţele...

Cât despre gâşte, sunt convinsă că dacă am privi mai des în jurul nostru, la necuvântătoare, multe am avea de luat aminte.
Ramona a spus…
Mulţumesc, Mariana:) Da, e o căsuţă foarte frumoasă din Muzeul Satului din Sibiu.
Aşa mă gândesc şi eu că oamenii trăiau fericiţi mai demult în astfel de căsuţe, iar azi oamenii cu cât au mai mult, cu atât îşi doresc mai mult şi tot nefericiţi sunt. Mare adevăr spunea Slavici în Moara cu noroc prin glasul bătrânei :''Omul sa fie multumit cu sărăcia sa, căci daca e vorba, nu bogaţia, ci liniştea colibei tale te face fericit''.
Ramona a spus…
Gâsca din a doua poza mi-e dragă tare:) Deştepte gâştele astea, nu glumă :)
Mariana a spus…
Mare dreptate: "...nu bogăţia, ci liniştea colibei tale te face fericit"!

Căsuţa am recunoscut-o! Tare îmi plac şi mie...şi cred c-o să fac cât de curând o vizită-n Muzeu, că parcă mi s-a făcut dor! :)
Nici în "căsuţa" gâştei nu e prea mult loc....dar dragostea e mare, chiar dacă e înghesuială! :)

Postări populare de pe acest blog

Ajutorul venit prin rugaciunea catre Maica Domnului

“Facă-se voia Ta”, mărturisim atunci când spunem rugăciunea “Tatăl nostru”, însă de multe ori ne gândim la voia noastră si, pentru ca realitatea nu se potriveşte-de cele mai multe ori- cu visele noastre, suferim cumplit si apar chiar gânduri de deznădejde...
Citind câteva marturii ale unor tineri care suferă pentru ca nu li s-au împlinit diferite vise de iubire, mi-am amintit de ceea ce spunea odată o prietenă. Mărturia ei, sper să fie de ajutor şi altora.
În adolescenţă vorbea cu un băiat, primul ei prieten. După un timp, acesta s-a despărţit de ea. Suferea sărăcuţa, căci îl iubise şi se gândise tot timpul că "el e alesul".
A început să se roage şi citea în fiecare zi Paraclisul Maicii Domnului. Este acolo o rugăciune care spune aşa: "necazul meu îl ştii, dezleagă-l precum voieşti". Chiar daca ea mai plângea şi se gândea că poate se vor împăca, se ruga în continuare Maicii Domnului si isi punea nădejdea in ajutorul ei. Aşa s-a uşurat suferinţa ei si treptat şi-a r…

În mine e iadul, în mine e raiul...

În mine e iadul, în mine e raiul; lumina și întunericul, binele și răul, bucuria și durerea, isihia și haosul. Eu dau valoare la tot ceea ce este în jurul meu. De mine depinde dacă scormonesc în mizerie sau caut însetat opaițul de lumină din orice, din tine, din mine, din ei...

Nu învinovăți pe Dumnezeu, pe oameni, viața, pentru alegerile făcute cândva și pentru ce iese din tine, urât sau frumos.

Curaj! Bucură-te de viață!
"Prea tarziu" este doar ultima bătaie a inimii!...

Pr. Hrisostom Filipescu

Baia Mare, 9 decembrie, conferința: „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”

Asociația „Maramureș pentru Viață și Familie” vă invită să participați la conferința „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”.
Invitat special: Claudiu Bălan, președintele Asociației „Ortodoxia Tinerilor”.

Conferința va avea loc în data de 9 decembrie, de la orele 17:00, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare.