joi, 12 februarie 2009

Reteta de dat mai departe

Reţeta este simplă. Ţine de voinţă, dragoste, caritate, disponibilitate, credinţă, responsabilitate - şi de multe altele. Doar că ingredientele se pregătesc din timp. Şi din suflet:

1. Câţiva oameni se unesc: Asociaţia „Aşezământul Social Sfinţii Martiri Brâncoveni” şi Capela Spitalului de Copii Budimex (Marie Sklodowska Curie). Împreună crează proiectul „Centrul educaţional - Casa de la Şcoală”.

Părintele Daniel Smuc slujeşte la capela spitalului şi este vicepreşedinte al asociaţiei. Şi-a asumat practic rolul de coordonator al proiectului: „Proiectul a fost dezvoltat cu ajutorul credinciosilor care vin la aceasta biserica si cu ajutorul sponsorilor care au sprijinit asociatia in toate proiectele desfasurate pana acum. Presedintele de onoare al asociatiei este prof. dr. Alexandru Pesamosca, cel care ne-a indemnat sa ajutam exact pe aceia care au nevoie si in momentul cand au nevoie”.

2. Se găseşte o şcoală: Şcoala Generală nr. 111 „George Bacovia” din Bucureşti - Cartierul Brâncoveanu. Copiii se întâlnesc după ore într-un spaţiu special amenajat şi sunt antrenaţi în diverse activităţi.

Părintele Daniel Smuc:
„Centrul educational „Casa de la scoala” nu incearca nici sa suplineasca scoala, nu incearca nici sa fie nici un centru de zi ci incearca sa fie cu adevarat o casa unde acesti copii sa se simta exact ca acasa. Ideea ne-a venit deoarece ne-am gandit ca exista multe familii care au probleme, pe de o parte de natura locativa, au spatii foarte mici in casele lor, si pe de alta parte probleme ce tin de familii monoparentale, de familii ai caror membrii sunt plecati la munca in strainatate si ai caror copii raman in grija rudelor sau cunoscutilor apropiati, riscand sa alunece uneori spre gastile de cartier, spre lucruri nefolositoare nici mintii nici sufletului. Ne-am gandit ca aceasta casa sa nu aiba un program foarte strict sau sa fie un loc unde se vor face teme sau aceleasi lucruri care se fac in scoala. Cautam copii care au aptitudini dar care au probleme in familie, copii care au rezultate foarte bune la invatatura si pe care am putea sa-i incurajam si sa-i sprijinim in timpul liber. Avem o trupa de teatru, incercam sa conturam un cor de muzica religioasa. Cei mai multi copii sunt initiati in tainele calculatorului dar dorim ca, incetul cu incetul, sa le priceapa si mai bine si sa nu mai aiba probleme cand termina scoala in ceea ce priveste utilizarea calculatorului. Avem copii inclinati spre pictura si avem profesori care se vor ocupa de acest lucru, vor veni studenti de la Academia de Arte, de la Academia de Muzica, deci vom avea multi voluntari care vor ajuta la consolidarea acestor aptitudini si vor ajuta ca acesti copii sa-si vada dorintele implinite. Vom avea si cativa specialisti platiti, o asistenta sociala, un psiholog, cateva cadre specializate care vor lucra special pentru acest centru. In acest centru, alaturi de profesorul de religie al scolii, vor veni si cativa teologi care se vor ocupa, pe de o parte, de indrumarea duhovniceasca, pe de alta parte, de initierea unor cursuri de muzica psaltica si de muzica corala religioasa iar eu in calitate de coordonator le voi da ajutorul necesar desfasurarii acestui proiect”.

3. Director al centrului este doamna Carmen Weiss Rebreanu: „Centrul educational „Casa de la scoala” a fost infiintat cu scopul de a-i ajuta, in primul rand, pe copiii mai saraci, care au probleme deosebite in familie ca sa faca si ei progrese deosebite la invatatura si ne ocupam mai ales de copiii care doresc sa invete bine. Sunt si copii care au posibilitati materiale dar care doresc foarte mult sa participe la activitatile de aici si sa-i ajute si pe ceilalti, din multe puncte de vedere, cu carti, cu programe de calculator, cu jocuri. Ideea este ca acesti copii sa se obisnuiasca sa lucreze in echipa, sa se cunoasca intre ei copii din clase diferite si sa aiba un loc unde sa se simta foarte bine. Programul este foarte diversificat, se fac ore de engleza, ore de informatica, avem jocuri pentru dezvoltarea personalitatii conduse de psihologul nostru, se fac ore de teatru, copiii fac si muzica si desen si vrem sa facem si activitati sportive pentru ca sunt cerute de copii, deci sunt activitati extrascolare dar care ii ajuta sa dezvolte ceva si in personalitatea lor si le dezvolta capacitatea de a lucra mai bine in timpul orelor de curs. Copiii au deplina libertate in a alege la ce cursuri vin. Profesorii sunt voluntari din scoala sau din afara scolii”.

4. Copiii sunt implicaţi în proiecte caritabile. Copiii sănătoşi de la Şcoala Generală nr. 111 „George Bacovia” sunt implicaţi în pregătirea cadourilor pentru copiii suferinzi din toată ţara, internaţi la Spitalul Budimex (Marie Curie), cu prilejul sărbătorilor. Membrii Asociaţiei „Aşezământul Social Sfinţii Martiri Brâncoveni” sunt toţi voluntari.

Coordonator al Centrului este doamna Elena Stoica:
„Mecanismul este simplu, dar rezultatele sunt spectaculoase. Anual, credinciosii Bisericii „Sfintii Nicolae si Stelian” din cadrul spitalului de copii fac donatii care se transforma in cadouri pentru micutii bolnavi. In pregatirea pachetelor ii implicam pe copiii sanatosi de la scoala nr. 111 „George Bacovia”. Acest lucru se desfasoara in unitatea de invatamant unde functioneaza centrul educational „Casa noastra de la scoala”. Este o traditie ca elevii sa confectioneze obiecte specifice sarbatorilor de Craciun. Copiii sanatosi iau contact direct cu pacientii de varsta lor loviti de maladii grave si, astfel, ei vad o alta latura a vietii”.

5. Responsabil de proiecte Raluca Tănase: Un alt proiect: formarea de voluntari care să vină măcar o dată pe săptămână pentru alinarea copiilor internaţi, dar abandonaţi de părinţi sau îngrijitori.
„Sunt bebelusi parasiti pe patul de spital si micuti bolnavi care provin din centrele de plasament. Ei stau in spital intre doua zile si trei luni. Oncologia este una dintre cele mai triste si grele sectii medicale din unitatea spitaliceasca, dar multa suferinta se intalneste si in sectiile de pediatrie, ortopedie, la camera de garda”.

In cadrul centrului pot fi pregatiti gratuit 50-60 de copii scolari cu rezultate bune la invatatura. Obiectivul este de a dezvolta aptitudinile elevilor in cadrul cercurilor de specialitate (teatru, jurnalism, informatica, pictura si lucru manual, cor, limba franceza, comunicare).

Mai multe despre acest proiect si despre Asociaţia „Aşezământul Social Sfinţii Martiri Brâncoveniaflati aici: http://www.asociatia-martirii-brancoveni.ro/proiect-casa-de-la-scoala.html si aici: Totul se învaţă. Reţetă de dat mai departe

Niciun comentariu: