luni, 30 martie 2009

Lansarea celui mai recent volum din seria „N.Steinhardt”

Cel mai recent volum din seria „N.Steinhardt”, Primejdia marturisirii. Convorbirile de la Rohia de N. Steinhardt si Ioan Pintea, va fi lansat pe 30 martie, ora 12.00, la Manastirea „Sf.Ana”Rohia.
Lansarea de la Manastirea Rohia ( în „Sala Bizantina”) se va face cu participarea Ministrului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Theodor Paleologu.
Vor mai vorbi despre carte: P.S. Justin Sigheteanul, Presedintele Fundatiei „N. Steinhardt”, membrii colectivului redactional al Integralei „N. Steinhardt” (Virgil Bulat, George Ardeleanu, Stefan Iloaie, Florin Roatis) si Emanuela Stoleriu, redactor-sef al Editurii Polirom. Protos. Macarie Motogna va fi moderatorul evenimentului.
Evenimentul comemoreaza totodata douazeci de ani de la trecerea la cele vesnice a Monahului Nicolae Delarohia.
Vor mai participa: Preasfintitul Justinian Episcopul Maramuresului si Satmarului, Vasile Timis Secretar de Stat în Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Dan-Calin Peter Rectorul Universitatii din Baia Mare, Pr. Ioan Chirila Decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca, Petre Dunca Decanul Facultatii de Litere din Baia Mare, Petre Guran, Virgil Ciomos, Mircea Oliv, Teodor Ardelean Directorul Bibliotecii Judetene „Petre Dulfu” din Baia Mare, George Vulturescu, Pr. Cristian Stefan Consilier cultural al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, Membrii Fundatiei N. Steinhardt si iubitori ai Operei Monahului Nicolae Delarohia.
În continuare va avea loc si lansarea cartii N. Steinhardt si paradoxurile libertatii avândul ca autor pe Lectorul univ. dr. George Ardeleanu, cartea fiind teza de doctorat a domniei sale, pe care a sustinut-o în anul 2008 la Catedra de filologie a Universitatii din Bucuresti sub îndrumarea domnului Nicolae Manolescu. Este cea mai complexa si importanta lucrare despre Omul si Opera N. Steinhardt
Dupa încheierea manifestarilor de la Manastirea Rohia, Excelenta Sa, Domnul Ministru Theodor Paleologu, la orele 16,3o va vizita Biserica monument UNESCO din localitatea Rogoz, iar de la orele 18,oo în Aula Universitatii de Nord din Baia Mare va sustine conferinta N. Steinhardt si prietenii sai.
Primejdia marturisirii va fi lansata si marti, 31 martie, ora 15.00, în Bistrita, la Biserica „Sfintii Trei Ierarhi”, cu participarea coautorului Ioan Pintea. Partenerii evenimentului sunt: Editura Polirom, Manastirea „Sf. Ana”Rohia si Centrul Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud. Vor prezenta cartea: Ioan Pintea, protos. Macarie Motogna, Emanuela Stoleriu, Virgil Bulat si George Ardeleanu.
Primejdia marturisirii. Convorbirile de la Rohia constituie al saselea volum din seria de autor „N. Steinhardt”.
Opera integrala N. Steinhardt apare din initiativa P.S. Justin Sigheteanul, Presedintele Fundatiei „N. Steinhardt”. Volumul contine dialogurile „întrupate la Rohia” între autorul Jurnalului fericirii si Ioan Pintea, convorbiri care puncteaza o serie de momente esentiale ale itinerariului spiritual al lui N. Steinhardt.
„O carte vie, plina de farmecul inteligentei si al sinceritatii... Este o carte-document care, împreuna cu Jurnalul fericirii..., arata un destin de intelectual roman în lupta cu «pacatosenia» lui lumeasca si cu aspiratia sa de a se «înduhovnici» prin Hristos.” (Eugen Simion)
„Am trait cu voluptate de ucenic apropierea de Parintele Nicolae. Pentru mine el a fost Avva, Antrenorul. Antrenorul acesta nu a scos din mine un jucator de elita, pentru ca m-a antrenat mai mult pe «margine», dar, fara doar si poate, a scos din mine un iubitor de joc, de jucatori. Admiratia pentru marile spirite, pentru marile jocuri si jucatori, pentru campioni o detin, desigur, de la el. El numea cultura, ca si Huizinga, un mare joc.” (Ioan Pintea)

N. Steinhardt se naste la Bucuresti pe 29 iulie 1912. Isi face debutul publicistic foarte de timpuriu în revista Liceului „Spiru Haret”. Colaboreaza la Libertatea si la Revista Fundatiilor Regale. Dupa razboi, publica pentru scurta vreme în Universul literar, Victoria, Tribuna poporului si, din nou, Revista Fundatiilor Regale. Refuza sa colaboreze cu noul regim. In 1960 este anchetat, apoi condamnat in „lotul Noica-Pillat“ la 12 ani de munca silnica. La 15 martie 1960, în închisoare se converteste la crestinism. In 1972 termina prima versiune a capodoperei sale, Jurnalul fericirii. Publica volume de eseuri si de critica foarte bine primite, desi unele sunt puternic cenzurate. În 1980 întra în obstea monahala de la Rohia unde va fi tuns în monahism la 16 august 1980, ramâne activ pe terenul eseisticii si al criticii. Se stinge din viata la 30 martie 1989 si este înmormântat în cimitirul Manastirii Rohia.
In seria de autor „N. Steinhardt” au mai aparut:
•Jurnalul fericirii
•Daruind vei dobindi. Cuvinte de credinta (contine CD)
•In genul…tinerilor
•Principiile clasice si noile tendinte ale dreptului constitutional. Critica operei lui Leon Duguit
•Articole burgheze

Mai multe date aflati pe site-ul manastirii, la rubrica "Noutati"

Un comentariu:

Sorin M. spunea...

Va rog transmiteti mai departe acest anunt umanitar. Va multumesc!

http://de-vorba-cu-mine.blogspot.com/2009/03/oprean-corina-mama-doi-copii-are-nevoie.html