Noi minuni ale Sfantului Efrem - Minuni cu copii nascuti si nenascuti
Vremurile pe care le trăim sunt din ce în ce mai apăsătoare. Creştinul se simte sufocat de faptul că diavolul găseşte noi şi noi metode de a-şi face „reclamă” într-o lume a apostaziei şi desfrâului. Totuşi, cuvântul că „unde s-a înmulţit păcatul, a prisosit harul” (Rom. 5, 21) se adevereşte în zilele noastre, când Dumnezeu lucrează prin sfinţii Săi minuni fără de număr. Sfântul Efrem, marele mucenic de la Nea Macri, a făcut atât de multe minuni încât poate doar despre Sfântul Nectarie din Eghina, despre Sfântul Ioan Rusul, despre Sfântul Ioan Maximovici şi despre Sfinţii Rafail, Nicolae şi Irina s-a scris la fel de mult… În România, Sfântul Efrem este, cel puţin deocamdată, destul de puţin cunoscut. Nu mulţi dintre pelerinii care merg în Evvia sau în Eghina se abat şi pe la Nea Macri înainte de a intra în Atena. Minunile din această carte (făcute cu copii bolnavi, cu părinţi care nu puteau avea copii, cu copii aflaţi în primejdie de moarte, cu copii care erau în primejdia de a nu ajunge să vadă lumina zilei) ne arată că Sfântul Efrem este un mare ocrotitor al familiilor, un mare ocrotitor al copiilor. Fie ca Sfântul Efrem - acest vrednic urmaş al Sfântului Stelian în grija arătată copiilor, să îi ajute în chip minunat pe toţi cei care vor citi despre minunile sale. Să îi ajute aşa cum i-a ajutat şi pe cei care au mărturisit cu multă bucurie minunile la care au fost martori…
Editura Egumenita
Drumul spre Acasa - dupa desfrau, droguri, Yoga si alte rataciri
Viaţa e plină de încercări, de căderi, de ridicări... În cartea de faţă sunt strânse mărturii impresionante despre oameni care au trecut prin tot felul de ispite – „droguri, desfrâu, yoga şi alte rătăciri”... Sunt dovezi ale faptului că, oricât de mari ar fi cursele diavolului în aceste vremuri de pierzanie, Dumnezeu este viu. Dumnezeu lucrează. Dumnezeu ajunge la inimile oamenilor. Oameni care, venind la biserică, se simt Acasă. Aşa cum nu se simţeau când stăteau departe de Dumnezeu...
Editura Egumenita
Convorbiri cu tinerii despre sexualitate
Prof. V. Z. Zenkovsky
Importanta lucrarii de fata consta in faptul ca ea se ocupa cu problemele atat de delicate, dar atat de spinoase, pe care le ridica varsta adolescentei si varsta primilor ani de maturitate a tanarului. In anii din urma au aparut in editurile de carte religioasa cateva lucrari care abordeaza problemele cuplului, ale familiei, dar cartea profesorului Zenkovsky este prima care se ocupa de problemele sexualitatii, de framantarile, caderile si impasurile in care adeseori se afla tinerii din cauza presiunii sexualitatii, propunand o perspectiva crestineasca a acestora, temeinic ancorata in antropologia crestina. Rostul lucrarii de fata este tocmai acela de a descoperi, de a arata ca drumul castitatii, fiind o cerinta a constiintei morale, este dictat, odata cu aceasta constiinta morala, si de stiinta moderna.
Editura Bizantina
Taina suferintei
Arhim. Simeon Kraiopoulos
Frate, Dumnezeu ingaduie sa ai o stramtorare, o durere, o greutate, sa traiesti ceva care poate te copleseste pana in strafundurile existentei tale? Aceasta este o binecuvantare! Te cerceteaza Dumnezeu! Este ca si cum ti-ar spune: „Sunt aici. Opreste-te si ia amintea,intoarce-te si priveste-Ma! Nu te lasa coplesit de problema, oricare ar fi aceasta! Vreau sa-ti dau ceva! Ce-am sa-ti dau? Pe Mine Insumi, si sa te fac Dumnezeu! Voiesc sa fi ceea ce sunt si Eu, adica Dumnezeu, pentru ca te iubesc, te doresc, pentru ca esti faptura Mea si pentru tine le-am facut si le fac pe toate. ”
(Arhim. Simeon Kraiopoulos)
Editura Bizantina
Te cunosti pe tine insuti?
Arhim. Simeon Kraiopoulos
Omul are problem psihologice multe si grele. Uneori, este blocat in itele propriilor conflicte si complexe interioare. De cele mai multe ori traieste intr-o lume iluzorie, hranindu-se cu imagini false, inchipuite despre sine, despre semeni si despre lume. Un astfel de om nu poate gestiona corect nici propria existenta, nici relatia cu semenii si nici relatia cu Dumnezeu. Cartea de fata se incadreaza intr-o zona de mare interes astazi, intalnirea dintre duhovnicie si psihologie, dintre viata duhovniceasca si problemele psihologice. Contributia esentiala a Parintelui Simeon este indrazneala de a vedea, din perspective unui crestin, si mai ales a unui duhovnic cu multa experienta, problemele ridicate de psihologia secolului XX. Spun indrazneala, pentru ca autorul cartii nu numai ca nu ocoleste problemele psihologice, asa cum se intampla cu teologia de scoala si cu multi dintre duhovnici, ci le recunoaste ca atare, incercand evaluarea lor din perspective duhovniceasca.
Editura Bizantina
O familie de mucenici - Sfantul tar Nicolae al II-lea si cei dimpreuna cu el
Rodica Patcas
Trăim într-o lume în care valorile spirituale sunt înlocuite de valori discutabile. După ce modele ne orientăm?
Familia ţarului Nicolae al II-lea ne pune înaintea ochilor pilde de sfinţenie. Vom vedea că bogăţia lumească nu este un motiv pentru îndepărtarea de Dumnezeu. Vom înţelege că mai importante decât condiţiile în care trăim sunt criteriile după care ştim să ne raportăm la viaţă.
Cine este ţarul Nicolae? Cine este prinţesa Anastasia? Desenele animate Disney i-au învăţat pe copii – şi pe părinţii acestora – că Anastasia a rămas în viaţă după uciderea familiei ei, şi că în cele din urmă a fost recunoscută drept urmaşă a Ţarului Nicolae al II-lea. De fapt, prinţesa Anastasia, părinţii şi fraţii ei au primit moarte mucenicească. Şi au fost canonizaţi de Biserica Rusă pe data de 7 august 2000.Cartea de faţă este plină de amănunte biografice interesante. Dar, dacă un pasionat de istorie va afla aici doar informaţii care vor îmbogăţi colecţia lui de date şi fapte, un credincios va afla mult mai mult: va afla o cunună de sfinţi, noi mărturisitori, grabnic ajutători ai celor care îi cheamă în rugăciune…
Editura Egumenita
Sfaturi in vremuri de prigoana
Staretul Nicon de la Optina
Ca să suportăm mai uşor suferinţele trebuie să avem credinţă puternică, dragoste fierbinte către Dumnezeu, să nu ne lipim de cele pământeşti şi să ne predăm cu totul voii lui Dumnezeu.
Dacă vrei să scapi de tristeţe, nu-ţi lipi inima de nimic şi de nimeni.
În necazuri şi ispite Domnul ne ajută. El nu ne scuteşte de ele, ci ne dă puterea de a le îndura uşor, fără chiar să le observăm.
Îndreptăţirea de sine închide ochii duhovniceşti şi atunci omul nu mai vede ceea ce există în realitate.
Mântuirea voastră şi moartea voastră sunt în apropierea voastră. Mântuirea voastră depinde de modul în care vă purtaţi cu aproapele vostru. Nu uitaţi să vedeţi în aproapele vostru chipul lui Dumnezeu.
Fiecare lucru, fără să vi se pară neînsemnat, să-l faceţi cu migală, aşa ca înaintea feţei lui Dumnezeu. Amintiţi-vă că Dumnezeu vede tot.
Staretul Nicon de la Optina
Editura Egumenita
Drumul cuvintelor
Danion Vasile
Din cuprins:
Despre făţărnicie şi fariseism
Sfinţii contemporani
De la exasperare la sinucidere
Hristos poate sta şi în sufrageria noastră…
Şansele tinerilor de azi
Iadul copiilor nedoriţi
Vrei să fii al tău? Creau să fii a mea?
Despre rostul nebunilor pentru Hristos
Binecuvântarea Sfântului Nectarie
Mitropolitul Arsenie al Rostovului şi compromisurile
Prin tăcere Îl trădăm pe Dumnezeu!
Creştinism şi postmodernism
Despre secularizarea monahismului contemporan
Despre pravoslavia limbajului de lemn
Editura Egumenita
Scrisori catre o incepatoare pe calea vietii intru Hristos
Stareta Taisia
Cuvioasa Taisia (1840-1915), descendentă din familia poetului Puşkin şi ucenică a Sfântului Ioan de Kronstadt, a fost stareţă la Leuşino, unde oasele ei se odihnesc astăzi în albia Volgăi, ca şi vechea biserică a mănăstirii, înghiţită de ape... Alături de vestita sa Autobiografie, scrisorile duhovniceşti din volumul de faţă reprezintă un dar nepreţuit lăsat posteriţătii, şi nu e de mirare că Sfântul Sinod al Bisericii Ruse le-a indicat ca îndrumar oficial al pregătirii pentru monahism, dar şi al vieţii întu Hristos în general, ele afându-se la loc de cinste în toate pangarele bisericilor şi mănăstirilor Rusiei, iar de la o vreme, şi dincolo de hotarele ei, prin numeroasele traduceri de care s-au bucurat.
Cuprins: Schită biografică, Introducere, Cuvânt înainte la prima editie, din 1900, Scrisoarea întâi: Despre intrarea în mănăstire, Scrisoarea a doua: Despre începuturile monahismului si despre viata de obste, Scrisoarea a treia: Despre supunerea fată de cei bătrâni, Scrisoarea a patra: Despre ascultare, Scrisoarea a cincea: Despre dragostea frătească, Scrisoarea a sasea: Despre indatoririle celei ce cântă la strană, Scrisoarea a saptea: Despre găteală si împodobirea vesmintelor, Scrisoarea a opta: Despre grijile desarte, Scrisoarea a noua: Despre bârfă si vorbire desartă.
Editura Christiana
sâmbătă, 12 septembrie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
-
Mulțumesc tuturor celor care m-au ajutat! Am venit cu o rugăminte și mi-ați oferit o mână de ajutor, cu fapta, fizic, real! Vă mulțumesc...
-
Rugăciunile începătoare: În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, Amin. Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, Slavă Ţie ! Împăr...
-
Minunea Maicii Domnului O frumoasă priceasnă în cinstea Maicii Domnului spune așa: „Când plângeai sub Cruce/Maică-ndurerată,/Te-am prim...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu