(Pentru că mi-a mers la suflet şi aveam nevoie de un astfel de cuvânt, vă recomand să citiţi:)
Ierodiacon Serafim Pantea
Nu toți bobocii care ies din ou în timpul verii supraviețuiesc. De aceea se recomandă să nu fie socotiți la numărătoare până nu vine toamna. La fel se întâmplă și cu recoltele. Un om pune un hectar de porumb sau de grâu dar nu poate ști dacă va avea parte la recoltat de 10 tone sau 5 sau numai 2. Ploaia multă, seceta sau invaziile de dăunători îi pot da oricând peste cap socotelile din primăvară. Motiv pentru care oamenii înțelepți nu socotesc decât ceea ce intră în hambar, nu tot ceea ce au pus în pământ.
Cei care încep noul an școlar de obicei știu de la începutul verii la ce nivel vor petrece noul an dar mai sunt și dintr-aceia care din cauza restanțelor, a corijențelor sau a altor interferențe apucă abia spre sfârșitul verii sau la începutul toamnei să-și clarifice situația. Chiar și cei care au terminat cu bine școala și au avut situația foarte clară, de obicei apucă abia în toamnă să-și înceapă treaba la noul loc de muncă, după o vacanță binemeritată.
Cei care s-au dedicat cercetării tot în toamnă află dacă vor avea acces la un nou grant sau vreo finanțare sau dacă au câștigat vreun Nobel. Iar dacă nu le-a ieșit pasiența în anul care a trecut, vor avea motiv să încerce cu și mai mult sârg în anul care urmează. Că atâta vreme cât vor fi oameni care să dorească lucruri noi, se va găsi cine să investească în cercetare.
De aceea nu doar bobocii se numără toamna ci roadele aproape a oricărui lucru pe care l-am făcut în anul care a trecut. Orice fel de roade, fie ele de pus pe masă sau de pus în ramă se socotesc abia acum, când s-a încheiat anul. Pentru că era o vreme când anul se socotea că începe la 1 septembrie. Și acum, anul bisericesc începe tot la această dată.
Pentru toți cei care sărbătoresc ceva astăzi, pentru cei care încep numărătoarea bobocilor și culesul din grădină sau de pe câmp, pentru cei care încep în curând un nou an școlar sau care au dobândit un nou loc de muncă sau orice alt lucru ar începe, spun doar atât: anul care vine sa fie mai bun decât cel care a fost și nu atât de bun ca cel care va urma după el.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
-
Rugăciunile începătoare: În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, Amin. Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, Slavă Ţie ! Împăr...
-
Mulțumesc tuturor celor care m-au ajutat! Am venit cu o rugăminte și mi-ați oferit o mână de ajutor, cu fapta, fizic, real! Vă mulțumesc...
-
1. Unui frate făcându-i-se strâmbătate de către alt frate, a venit la avva Sisoe şi i-a zis: mi s-a făcut strâmbătate de cutare frate şi eu...
4 comentarii:
Minunat cuvant, iti multumesc ca l-ai postat. Ma incurajat foarte mult, mai ales ca am in curand un examen de sustinut.
Doamne ajuta!
Măicuţa Domnului să te ajute, dragă Mada.
Mulţumesc petru postare, urare şi recomandare. Un an mai bun ăţi urez şi eu! Îmbrăţişări.
Un an binecuvântat îţi doresc şi eu, dragă Anastasia.
Trimiteți un comentariu